perjantai 12. kesäkuuta 2015

Fiiliksiä hoidosta

Tänään on viimeinen Gonalin ja Orgalutranin pistämispäivä. Pakko myöntää, että koko pistämistouhu alkaakin jo riittää pikkuhiljaa :D Kaikki on menny hyvin tähän asti, alavatsakipuja on jonkin verran, välillä paljon ja välillä ei mitään. Voin siis yllättävänkin hyvin. Mahdanko saada sanoa samaa huomisen irroituspiikin jälkeen... :D kauhistuttaa miettiä, miltä munasarjani tällä hetkellä näyttävät.. Maanantainen punktio pelottaa enemmän kuin elämä.

Olen koko viikon ravannut apteekissa. Kaiken tän muun stressin keskellä pitää vielä stressata sitä, että pitää tilata lääkkeet lähiapteekkiin ja hakea ne sieltä. Sekään ei riittänyt, Pregnyliä tilatessani farmaseutti sanoi sen olevan tukusta loppu :o MITÄ?! Siinä vaiheessa meinasin saada sydärin. No, ei siinäkään vielä mitään, sain lääkkeen eri apteekista, mutta.. Kotiin päästyäni avasin pakkauksen ja huusin järkyttynyttä ininää. Pakkauksessahan ei tullut piikkejä mukana! Pregnyl on enaimmäistä kertaa minulla käytössä, enkä muistanut kysyä klinikalta edes ohjeita.. Olisiko piikitkin saanut mahdollisesti sieltä mukaan? Melkein itkua vääntäen juoksin toiseen apteekkiin, jossa selitin asian miesfarmaseutille. Hän käytti valehtelematta puoli tuntia asian tutkimiseen ja oikeanlaisten ruiskujen etsimiseen. Maailmassa on vielä hyviäkin ihmisiä. Ainoa asia, mitä kotona huomasin oli, että ruisku on melko pieni, 1ml, ja lääkettä taitaa olla se yksi millilitra, joten en tiedä että mahtuuko se yhteen ruiskuun. Onneksi ostin niitä kaksi, mies saa pistää toisen minuun samaan aikaan, kun itse pistän yhden. Ennen en rauhoitu, kun saan lasiampullit auki särkemättä niitä.

Näitä munarakkuloita on kuskattu ja kasvatettu ympäri Suomea jo melkoisesti :D niitä on kasvateltu kotona, Satakunnassa, saaressa merellä, autossa ja tänään vielä Virossa. Teemme miehen kanssa pienen pyrähdyksen Tallinnaan, luvassa shoppailua ja paljon kasvisruokaa ja leivoksia. Melko kosmopoliitit munarakkulat ;)

8 kommenttia:

 1. Etkö tosissaan saanut ohjeita tuon Pregnylin pistämiseen? Se pitäisi ensin imeä sieltä ampullista isommalla neulalla ja sitten vaihtaa neula pistämistä varten ja se pistämisneula on tosi pieni. Jos sulla on isompi annos (eli 10 000 yksikköä), niin sen voi kuitenkin laittaa siihen samaan nestemäärään kaiken. Eli ei tarvi kahta erillistä. Ensin vedät nesteen ruiskuun ja laitat siihen ensimmäiseen kuiva-aineampulliin. Sitten kun kaikki on liuennut, niin imet nesteet ruiskuun ja ruiskutat varovasti siihen toiseen kuva-aineampulliin ja imet taas ruiskuun. Ja kannattaa varata riittävästi aikaa tuohon touhuun - siinä menee yllättävän kauan, kun ei ole kokemusta ennestään. Ja olla varovainen sen ampullin kanssa. Itse puristin sen "korkin" käsissäni pieniksi lasinsiruiksi sormieni väliin. Onneksi siruja ei mennyt sinne ampullin sisälle! =(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pisto-ohjeiden pyytäminen unohtui kyllä totaalisesti klinikalla :( Kiitos ohjeista, enää puuttuu vain niiden toteutus.. :s

   Poista
 2. Kiva kuulla, että pistämiset on sujuneet hyvin! Niitä en oikeastaan jännitä paljon yhtään (paitsi nyt ehkä tuon Pregnylin laittoa, kun kuulostaa niin monimutkaiselta :O), mutta se punktio.. apua. Ja mullehan tulee varmasti pitkä kaava endon takia, eli aloittelen sitten sumuttelulla. Toivotan jo nyt paljon tsemppiä punktioon! Eiköhän se hyvin mene, onhan lukuisat muutkin siitä selvinneet. :)
  - Mari

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mari tsemppauksista! :) Joo aika peruskauraa tää muuten on, lukuunottamatta punktioo.. Kyllä jännittää! Varmasti säkin selviät punktiosta, jos minäkin :D

   Poista
 3. Kannattaa pyytää ennemmin ovitrelle. Se on käyttövalmis kynäruisku, samanlainen kuin esim. Gonal F. Tosin se on aika hintava, 50e eikä siitä saa kelakorvausta, mutta aika stressitön vaihtoehto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävi kyllä tuo Ovitrellekin mielessä, sitä olen aiemmissa inssikierroissa käyttänyt.. Päädyin kuitenkin Pregnyliin sen korvattavuuden vuoksi ja sen käyttö olikin onneksi helpompaa kuin luulin :)

   Poista
 4. Punktiota ei kannata liikaa pelätä, kipulääkkeet mitä annetaan kuitenkin on tehokkaita. Minusta punktio ei ollut kivulias lainkaan, tosin diapamista sain aika hyvän nousuhumalan ja olin vähän turhankin hilpeä :P Kun munarakkuloita on nähty noin paljon kannattaa ehkä hiukan varautua hyperstimulaatioon ja siihen ajatukseen että tuoresiirtoon ei välttämättä päästä. Toisaalta ehkä dostinex auttaa ja se on hyvä merkki jos nyt ei ole mieletöntä turvotusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikeassa olet, turhaan pelkäsin punktioo :) lääkkeet olivat oikeinkin tehokkaita ja taisin kehua niitä operaation aikana muutamaankin kertaan :D Turvotusta on tullut aika paljon, kamala hyperipelko :(

   Poista

Ilahtuisin kommentistasi ❤️