tiistai 2. kesäkuuta 2015

Lapsettomuus ja läheiset

Sain anonyymiltä Matelua -postaukseeni kommentin, jossa kyseltiin muiden tietoisuutta lapsettomuudestamme ja mahdollista suhtautumista. Tämä postaus on jotain, mitä olen yrittänyt vältellä kuin ruttoa. Koitan olla myös ajattelematta asiaa, se on kovin ahdistava. Mutta kyseisen kommentin saatuani rohkaistuin kirjoittamaan aiheesta (tosin vähän myöhässä), kiitos anonyymi :)

Emme ole siis "tulleet kaapista" lapsettomuutemme kanssa, alusta asti olemme miehen kanssa päättäneet selviytyä tästä helvetistä keskenämme. Kuitenkin parisen vuotta sitten, kun aloitimme yrityksen, kerroin tästä äidilleni. Äitini ei ole koskaan ollut mikään kaikkein avoin ihminen maailmassa, hän on hyvin käytännönläheinen ja kokee, että asia kuin asia selviää ainoastaan "yrittämällä". Melkein kuvailisin häntä tunteellisesti kylmäksi. Välit äitini kanssa ovat näennäisesti "jeejee", mutta mieltäni kalvaa ikuisesti se, ettei minulla ole äitiä, jolle voisin kertoa ihan mitä tahansa. Jos olen allapäin tai surullinen, en voi ikinä soittaa äidilleni, vaikka mielestäni äiti on se ihminen, jolle pitäisi pystyä kertomaan kaikki.

Minun on aina tarvinnut olla läheisiäni vahvempi. Äitini ja mummuni ovat hyvin samanlaisia persoonia: kuullessaan jotain ikävää, he valvovat yönsä murehtien ja surren. En voi kertoa lapsettomuushoidoistamme heille, koska he eivät kestäisi sitä. He eivät kestäisi suruani ja joka kuukausi koittavia pettymyksiä. Joten minun on pidettävä suruni itselläni ja surtava ne mieheni kanssa. Minun on kannettava tämä kaikki tuska itse.

Menneet kuukaudet ovat olleet vaikeita ja huomaan yhä enemmän painivani sen faktan kanssa, että en voi kellekään puhua lapsettomuudestamme. Monena yönä viikossa näen unia, joissa huudan äidilleni, miksi jätit minut yksin tämän asian kanssa. Olen keskustellessamme yrittänyt heittää sivulauseita, joissa kerron menevämme lääkäriin, tai hakevani apteekista lääkkeitä. Niihin hän on kommentoinut nykyään asiallisesti. Alussa hän jätti kommentoimatta niihin. Tämä asia on vaikea. Tämän postauksen kirjoitusaikana en ole säästynyt kyyneliltä.

Äitini ei ole kuitenkaan hirviö, vaikka tästä postauksesta saa ehkä sellaisen kuvan. Rakastan häntä kovasti. Hänessä on ihanat puolensakin, paljon niitä. Olen matkalla hyväksymään sen, että olemme vain täysin erilaisia ihmisiä. Hän ei aina vain ymmärrä. En itsekään voi ymmärtää, että joudun painimaan tälläisen asian kanssa.

Mieheni ja äitini lisäksi kukaan muu ei siis tiedä lapsettomuudestamme. Olen todella yksin suruni kanssa. Tämä oli myös alunperin syy tämän blogin perustamiseen; halusinhan vertaistukea. Vaikka teidän lukijoiden kommentit eivät ole mikään itseisarvo kirjoittamiseen, en voi kieltää niiden voimauttavaa vaikutusta. Jokaisen kommentin olen lukenut kyyneleet silmissä.


11 kommenttia:

 1. Kiitos postauksestasi, vaikka se vaikeaa on ollutkin kirjoittaa . Itse olen kertonut yhdelle ystävälleni ainoastaan meidän tilanteestamme. On lohdullista kun on edes yksi ihminen joka ymmärtää miksi en aina ole oma itseni tai miksi en jaksa aina nähdä ihmisiä. Ystäväni on todella ymmärtäväinen , sillä hän usein kysyy vaivihkaa onko projekti edennyt ja jos vastaan vaan , että ei ole , hän ei enempää utele . Joskus jaksaa puhua asiasta mutta toisinaan taas ei ollenkaan !
  Toivottavasti pystyt puhumaan kuitenkin miehesi kanssa ettet ihan yksin mieti . :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella hienoa, että sinulla on ystävä, joka tietää tilanteestanne :) on varmasti helpottavaa, kun saa jollekin puhua tunteistaan.
   Onneksi minulla on edes tuo miehen retale, jolle purkaa tuntojaan :D

   Poista
 2. Oletko harkinnut kertovasi lapsettomuudestasi jollekin ystävällesi? Yksi vaihtoehto vertaistuelle blogimaailman lisäksi olisi myös etsiä sitä esimerkiksi simpukka ry:n kautta. Nettisivuilla on eri kaupunkien vertaistukiryhmien yhteystietoja tai jos omalla paikkakunnallasi ei ole vertaistukiryhmää, sivuilla on myös vertaistuki verkossa-sivu. Kovasti jaksamista sinulle ja miehellesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  2. Moikka S, kiitos kommentistasi :) Niin läheistä ystävää minulla ei ole, että voisin lapsettomuudestamme kertoa.. Mainitsemasi muut vertaistuet ovat toki hyvä vaihtoehto, en vain jotenkin koe niitä omakseni. Ehkä joku päivä voisin olla valmis myös siihen.. Lukaisin myös sinun blogisi läpi, jään seurailemaan sitä :)

   Poista
 3. Olen uusi täällä ja äskön googlailin lapsettomuutta yms. (nim. kuukautiset alkoivat taas tänään) ja löysin itseni tänne blogiisi. Huomasin kohdan "munasoluja kasvatettu Satakunnassa", oletko siis Satakuntalainen? Olen itse Satakunnassa ja vailla vertaistukea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa, että löysit blogiini, vaikkakin tämän kamalan asian tiimoilta :( Kuinka kauan teillä on yritystä taustalla? En ole satakuntalainen, mutta sukulaisia löytyy Satakunnasta :) Asumme Espoossa.

   Poista
  2. Lopetin e-pillerit elokuussa 2013, joten kaksi vuotta tulee pian täyteen (jestas!). Hyvin munasolut kasvavat hormoneilla ja miehessä ei mitään vikaa, silti en ole kertaakaan tehnyt positiivista raskaustestiä. Yksi inseminaatio tehty ja nyt poli kesän kiinni, joten syksyllä vielä pari inssiä edessä. Meillä meidän tilanteesta tietää vain muutama ystävä, mutta vertaistukea ei ole (no ei tätä kyllä muille toivoisikaan). Hyvää juhannusta muuten sinne :)

   Poista
  3. Meillä onkin sitten melkein saman verran yritystä takana, valitettavasti :( Ei tätä kyllä kellekään toivoisi ja on niin vaikea puhua sellaiselle, joka ei lapsettomuutta ole kokenut.. Hyvää kesätaukoa, toivottavasti saat hoidot edes hetkeksi pois mielestä <3

   Poista
  4. Moi taas! Hyvin on saatu pidettyä taukoa tähän saakka, mutta tänään on ahdistanut todella paljon :( Johtunee varmaankin tästä illasta, koska mennään katsomaan pientä parin viikon ikäistä tyttöä. Tämä tyttö oli yllätys-vauva (taas tätä elämän reiluutta, toisille syntyy *hupsvaan* vauvoja, toiset eivät saa edes tekemällä)! Jännittää, pelottaa, odotuttaa, ihmetyttää.. Ristiriitaiset tunteet pinnassa. Pelkään jo kysymystä "kai tekin teette tälle pian leikkikaverin, oman rakkauspakkauksenne?!?" Puhuin eilen miehelle, miten vastaamme mahdolliseen kysymykseen ja päädyimme vastaukseen "toivottavasti joskus." Siitä saavat päätellä asioita (tuskin edes huomaamat touhuttaessaan vauvan kanssa tai eivät utele asiasta).

   Hassua vaan kun itse pidän (ja mieheni) kunnosta, ruokavaliosta ym. huolta, emme tupakoi ja alkoa otamme kohtuudella. Toisin kuin tämä yllätys-vauvan vanhemmat: vetävät alkoa ja tupakkaa todella paljon, nainen on ylipainoinen ja molemmilla vanhemmilla ikää melkein 40! Uskon silti vielä siihen, että kaikella on jokin tarkoitus... Uskon.

   Helpotti taas vähän avautua :)

   Poista
  5. Moikka! Voimia sulle, toivottavasti selviät iltaisesta vierailusta <3 En ihmettele lainkaan että sua ahdistaa, itse varmaan romahtaisin :(

   Tollaset hetket on just niitä elämän suuria ihmetyksen ja tunteiden sekamelskan aikoja, miten jotkut voi vaan SAADA lapsen. Yrittämättä, kiinnittämättä mihinkään (esim. elintapoihin) huomiota. Ei käy järkeen! :/

   Kyllä se avautuminen vaan helpottaa, en tiedä mitään arvokkaampaa kuin vertaistuki <3 Jos haluat vaihtaa mun kans tuntemuksia kahdenkesken, mulle voi lähettää sähköpostia myös osoitteeseen:
   olemassaolematon@gmail.com

   Poista

Ilahtuisin kommentistasi ❤️