keskiviikko 24. kesäkuuta 2015

Poika olis kiva

Jotain järkyttävää. Vai onko?

Olen jo aiemminkin kirjoittanut tästä aiheesta, enkä ole näköjään edistynyt itseni kanssa mihinkään. Viime päivinä ihan hurja "vauva sinne, vauva tänne" -buumi, kaikki poksahtelevat paksuksi. Poks. Ahdistaa ja ketuttaa, silti luen näitä uutisia. 

Sekin on ihan okei, kunnes luin tän uutisen. Otsikkona: "Kim Kardashian seuloi alkiot - varmisti poikalapsen saamisen." Meneekö jo vähän yli? Ymmärrän sen, että rahalla saa ja hevosella pääsee, mutta.. Ensijärkytyksen jälkeen jäin pohtimaan reaktiotani. Onks toi täysin luonnon vastasta vai hyväksyttävää? Moni ihminen ei saa lasta, vaikka vuosikaudet yrittäisi rahat ja henkinen jaksaminen huveten, ja toiset valitsee jopa kumman haluaa, tytön vai pojan. Mutta onko se ihan okei? Itse en halua lyödä mielipidettäni vielä lukkoon. Toki järkytyin aluksi, mutta miksi tällaisia klinikoita edes olisi olemassa, jos se ei olisi okei? Miks lapsen sukupuolen valinta on edes mahdollista, jos se ei oo okei?

Mitä mieltä te ootte?

PS. Ainiin Marit Björgeninkin äiti on kommentoinut tyttärensä raskautta, että "sen on täytynyt tapahtua ensimmäisellä yrittämällä". Niin ja Salkkarit-parillekin on tulossa toinen lapsi. Hienoa, eikö? Olen niin katkera ämmä tänään.


10 kommenttia:

 1. Katsoin just Areenasta dokkaria Hartain toive: Lapsi, jossa vierailivat kyproslaisella klinikalla, joka (klinikka tai Kypros) on tunnettu siitä, että alkioista tutkitaan muun muassa sukupuoli. Kovasti koitti sekä maan että klinikan johto väittää, ettei sellaista tehdä, ja jos tehdään niin vahvoin perustein.

  Omaa mielipidettä ei ole, kun en osaa kuvitella tilannetta, jossa olisi pakkomielle saada nimenomaan toista sukupuolta oleva. Sukupuoli määrittää ihmistä kuitenkin aika vähän. Tyttöjen kanssa voi tehdä poikien juttuja ja poikien kanssa tyttöjen juttuja. Jos vaaka pitää toiseen suuntaan kallistaa niin, joo, sallisin sukupuolen valinnan. Ei ole keltään pois.

  Sama dokkari sai miettimään alkioiden adoptointia ja sijaissynnytyksiä. En osaa niihinkään ottaa faktapohjaista kantaa, kun eivät liippaa omaa elämää. Fiilispohjalta sanoisin, että alkioadoptio OK, ja sijaissynnytys sallittua, kun ollaan varmoja ettei liity ihmiskauppaan.

  Ja kyllä! Raskaita ihmisiä ja uutisia on joka puolella!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiitos että vinkkasit noi Areenan dokkarit, arvaa vaan ryntäsinkö heti katsomaan kaikki kolme osaa, jotka siellä oli! :D Kyllä se itselle vaan niin pinnalliselta tuntuu haluta tyttö/poika.. mutta ei todella oo keltään muulta pois. Todella vaikeita kysymyksiä! Hyvää pohdintaa, hyvin samanlaisia tunteita mulla heräs tosta dokkarista :)

   Poista
 2. Mun mielestä toi alkioiden seulominen sukupuolen kannalta on aika järkyttävää.. miten voi olla niin paljon merkitystä sukupuolella. :O Ja eikö se olisi kivempi pitää yllätyksenä. :D En osaa edes kuvitella tilannetta, että itse ryhtyisin tuohon.

  Mullakin on tänään ollut aika katkera olo. Vauvauutisia tosiaan taas tulee joka suunnalta, ja suurimmalle osalle se on niin, niin helppoa. Kun vaan tulis edes se yks meille lapsettomille. :(
  - Mari

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, kyllä se vähän pinnalliselta touhulta vaikuttaa.. En mäkään vois kuvitella ikinä ryhtyväni tohon, vaikka rahaa oliskin. Kai tästäkin lapsettomuustilanteesta huolimatta voi itsekin myöntää aiemmin haaveilleen että "poika olis kiva". Nykyään tuo haaveilu on muotoa " yksi lapsi olis kiva" :/

   Poista
 3. En tiennytkään että se Kardashianin lapsi on saanut alkunsa hoidoilla. On kyllä järkkyä tuo sukupuolen seulonta. Katsoin joskus jonkun dokkarinkin tuosta. Siinä taisi olla kyllä toisinpäin, että (pitkän) veljessarjan päätteeksi toivottiin tyttöä. Taisi olla useampikin nainen. En muista kuinka kävi, että saivatko tyttöä vai ylipäätänsä enää lasta.

  Aikoinaan kaverini tuli raskaaksi heti ekasta yrityskierrosta ja toivoi kovasti tyttöä. Kun lapsi sitten syntyi ja oli poika, hän vuodatti kuinka pettynyt on, eikä pysty hyväksymään sitä lasta. En tiedä kauanko hänellä meni, että "hyväksyi" asian. No hän on sitten sen jälkeen saanut kaksi tyttöä. On vaan niin jäänyt tuo tilanne mieleen. Itsellä ei yrittäminen ollut silloin ajankohtaista vielä ja kun sitten meni 4,5 vuotta saada alkuun esikoinen, niin monesti kävi tuo kaverin pettymys sukupuoleen mielessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään oli kyllä uutinen, jossa Kim kiistää huhut alkioiden seulonnasta.. mutta joo, hoitojen kautta raskaus on alkanu.
   Hei mä muistan kans katsoneeni tollasen dokkarin joskus! Mieleen syöpy erityisesti yks nainen, jolla oli monen monta poikaa ja halus kuollakseen tytön. Oli raskaana ja ultrassa selvis että poika on tulossa.. Ja se naisen reaktio.. huhhuh, hän oli aivan murtunut, itkee vollotti :/ Kyllähän se itsestä väärältä tuntui :/

   Varmasti jäi mieleen tuo kaverisi reaktio.. Sitä on jotenkin niin vaikea ymmärtää, kun itse kärsii lapsettomuudesta. En tiedä, mikä suhtautumiseni olisi jos en olisi lapseton. Eikös sitä sanota että jokainen lapsi on lahja.. Tuon varjolla tuntuu aika brutaalilta, ettei hyväksy lapsensa sukupuolta :/

   Poista
  2. No sitä sukupuolten eriarvoisuutta on kyllä maailmassa todella paljon. Poika yleensä on se toivotumpi sukupuoli maailmassa. Ei ole niin pitkä aika Suomessakaan, kun maataloihin toivottiin vain poikia työmiehiksi ja tilanjatkajiksi.

   Kaikenlainen ikäerojen suunnittelu ja tiettyyn aikaan vuodesta synnyttäminen särähtävät kovasti lapsettoman korvaan. Kun sain esikoisen toukokuussa, niin sain jatkuvasti osakseni ihastelua, kuinka ihanaa on saada kevätvauva. Olisi vaan tehnyt mieli sanoa että 4,5 vuoden lapsettomuuden jälkeen on aivan sama mihin aikaan vuodesta lapsi syntyy, kunhan lapsen vaan saisi.

   Poista
  3. Tuli vielä mieleeni, että kun poikamme oli syntynyt, niin pappani sisko kommentoi "on se nyt hienoa, kun tuli sentään poika". Hän oli syntynyt tyttönä maataloon ja oli aina ollut se ei-toivottu riesa, joka ei pysty miehen töihin.

   Poista
  4. Todellakin, lapsen syntymän ajoittaminen tästä vielä puuttuukin.. Itselle tuntuu niin merkityksettömältä, täysin sivuseikka :/

   Poista
 4. Suurin osa ihmisista toivoo jompaa kumpaa sukupuolta se on ihan luonnollista. Myös hoidoissa käyvät voivat toivoa lapselleen tiettyä sukupuolta. Tottakai lapsi on syntyessään rakas oli kumpaa tahansa. Mun mielestä family balancing hoidot pitäis sallia suomessakin. Keneltä se olis pois jos olisivat itsekustannettavia hoitoja..?

  VastaaPoista

Ilahtuisin kommentistasi ❤️