perjantai 24. heinäkuuta 2015

Elokuva-arvostelu: Onnen varjot

ONNEN VARJOT (2005)

Ohjaus: Claes Olsson
Käsikirjoitus: Anna-Leena Härkönen
Päänäyttelijät: Tiina Lymi ja Nicke Lignell
Kesto: 99 min                                                     kuva täältä


Onnen varjot kertoo pariskunnasta, Jarkosta ja Paulasta, joka on jo kauan haaveillut omasta lapsesta. Pari kokee jatkuvia lastenhankintapaineita niin naapurien kuin sukulaistenkin suunnalta.  Elokuvan alussa Paula on viimeisessä alkionsiirrossa. Myöhemmin pari saa vihdoin kokea kauan kaipaamaansa onnea positiivisen raskaustestin myötä, mutta vain hetken aikaa. Jarkko pitää työkseen seurakunnan terapiaa, jossa hän saa vastaaotolleen Helenan, joka myöhemmin osoittautuu Paulan vanhaksi koulukaveriksi. Paula on naimisissa, mutta hänen miehensä ei halua lapsia. Paula näkee unen, jossa hän pitelee vauvaa sylissään ja niin hän päättää haluta lapsen. Näiden kahden pariskunnan elämät käsittelevät lapsettomuutta eri näkökulmista, mutta heidän elämänsä kietoutuvat toisiinsa mitä kummallisimmilla tavoilla.


Olin niin yllättynyt, kun näin tämän elokuvan: suomalainen elokuva lapsettomuudesta! Anna-Leena Härkönen on tarttunut lapsettomuuteen aiheena vakavasti ja (suurimmaksi osaksi) totuudenmukaisesti. Erityisesti minuun kolahti se, kuinka nappiin lapsettoman tunteet oli kuvattu. Toivosta epätoivoon, onnesta suruun ja ulkopuolinen painostus. Vaikka en pysty samaistumaan Paulan kokemaan pakonomaiseen lapsentarpeeseen biologisen kellon tikittäessä, olen hyvin onnellinen, että lapsettomuudesta oli kuvattu myös se puoli. Ainoa pitkä miinus oli elokuvan loppu, jota en viitsi spoilata tässä. Taas mieleeni nousi: Eikö lapsettomuus itsessään riitä aiheena, vaan 99 minuuttiin pitää änkeä "se pakollinen draama"?

Näyttelijäsuorituksista parhaiten selvisi Nicke Lignell ja Milka Ahlroth. Tiina Lymiltä odotin hieman enemmän, vaikkei hän ole ikinä kuulunutkaan suosikkinäyttelijöihini. Lymin suoritus meni paikkapaikoin yli, jolloin samaistumisen ja herkistymisen sijaista koin vain myötähäpeää.

Suosittelen katsomaan!

Arvosana: ***

Huom. Arvostelen nämä elokuvat sen perusteella, millaisia ne ovat mielestäni lapsettomuuselokuva -kategoriassa. En siis samalla mittapuulla kaikkien maailman elokuvien kanssa, tällöin arvosana olisi varmasti eri ;)

2 kommenttia:

  1. Oho, enpä olekaan tästä elokuvasta kuullut! Pitääkin katsoa :)

    VastaaPoista

Ilahtuisin kommentistasi ❤️