keskiviikko 5. elokuuta 2015

Minä ja PCOS

En ole tainnut täällä paljon tätä ennen valottaa, millaista elämäni on pcos:n kanssa. Ehkä sitä on syytä valottaa, koska onhan se syy myös siihen, miksi kirjoitan tätä blogia.

Nyt kun ajattelen elämääni taaksepäin, on ollut aina ihan ilmiselvää, että olen pcos -tapaus. Munasarjojani ei ole kuitenkaan ultrattu ennen hoitojen aloitusta, joten selvää diagnoosia en nuoruudessani saanut. Nykyään ihmettelen myös sitä, kuinka mulle sanottiin Naistentautin polilla ultran yhteydessä omaavani pco-tyyppiset munasarjat. Sama toistui Naistenklinikan ensikäynnillä. Pco-tyyppinen. Oireeni ovat olleet kuitenkin olleet melkeinpä samanlaiset koko ajan. Vasta Fertinovassa minulle läimäytettiin ennen ensimmäistä punktioo, että ihan selvä pco-tapaus. Note to self: mene vaan yksityiselle :D

Kuukautiseni alkoivat 13-vuotiaana ja 5 vuoden ajan ne tulivat melko säännöllisesti. Kiertoni on aina ollut pitkähkö, n. 30-40 päivää. 19-vuotiaana aloitin Nuvaringit, ja samalla laihdutin 10 kiloa. Nuvaringit toimivat kuin unelma. Kun lopetin ehkäisyn raskautuminen mielessä, kiertoni katosi. Puolen vuoden aikana taisin saada yhdet kuukautiset. Nykyäänkään en siis omaa omaa kiertoa. Se on ehkä suurin kolaus naisellisuudelleni. Muut tuskailevat kuukautistensa kanssa, itse tekisin mitä vaan saadakseni yhdet luomumenkat. Hoidoissa monta yrityskiertoa on mennyt pilallekin, kun ovulaatiota ei olla saatu aikaiseksi. Nyt tälläkin hetkellä saan olla pelko perseessä, että meneekö kuukausi taas hukkaan, koska ovulaatiota ei tapahdu.
Koko ikäni olen ollut hieman pyöreä, olematta kuitenkaan ylipainoinen. Painoa kertyy todella helposti, nykypäivänä ehkä vähän jo liikaakin. Olen yrittänyt laihduttaa moneen otteseen, mutta paino tuntuu pysyvän todella tiukasti vyötäröllä. Siis todella tiukasti, tässä ei auta mikään "käy kolme kertaa viikossa lenkillä" tai "syö vähemmän". Been there, done that. Normaali ihminen laihtuisi näillä syömisilläni silmissä. Paino kertyy nimenomaan vyötäröllä, kunnon kaljamaha sen olla pitää!

Ihoni ei ole koskaan ollut huono, mutta pientä näppyä on ollut aina nähtävissä, tänäkin päivänä. Sen jälkeen, kun lopetin Nuvaringin käyttämisen, alkoi leukaani ilmestyä suurempia finnejä tietyin väliajoin. Finnit ovat syvällä ihon alla ja niiden puristaminen on mahdotonta. Ne ovat todella kivuliaita ja ne voivat jököttää paikallaan parikin kuukautta. Olen myöhemmin tajunnut ne jonkin asteiseksi akneksi, joka on myös pcos:n tyypillinen oire.

Karvankasvu on ollut pahentunut viimeisen kahden vuoden aikana. Nykyään tummia, paksuja karvoja kasvaa ns. normaaleiden paikkojen lisäksi sisäreisissä, ja uusin bongaukseni on yksi partakarva leuassa. Kyllä, you heard me right.

Kaikki yllämainitsemani kestäisin muuten, jos pcos ei olisi aiheuttanut minulle lapsettomuutta. Olen monesti kuullut sanottavan, että pco on yksi helpoimmin hoidettavista lapsettomuuden aiheuttajista. Olen lukenutkin kymmeniä tapauksia, joissa nainen on pamahtanut paksuksi ensimmäisestä Clomikierrosta. No, mulle ei tapahtunut niin. "Ongelma" eli tää pco on saatu monessa kierrossa hoidettua (ts. ollaan saatu ovis aikaiseksi), mutta ei vaan ole tärpännyt. Ja sekös aiheuttaa paniikkia. Oon ihan paniikissa, että onko jossain vielä vikaa pcos:n lisäksi. Tätä tietä ei ole tarkotettu helpoks meille.

8 kommenttia:

 1. PCOS täälläkin 😞 Ja kyllä, naama kukkii 26-vuotiaana yhtä paljon kuin teininä, ylimääräinen fäti kertyy vain vatsaan eikä lähde millään, kierrot tulee 15-60 päivän välein, jos tulee.. Kuitenkin uskon, että epäonnistuneet hoidot johtuu lääkärien salaliitosta (kyniä mun kaikki rahat) enemmän kuin PCOS:sta 😄

  Meitä taitaa olla aika paljon. Johtuneeko 70- ja 80-luvun terveystrendeistä vai mistä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. I feel you.. Välillä sitä tuntee olevansa teini ja välillä mies :D Pco-tapauksia taitaa olla joo aika paljon :/

   Poista
 2. Minähän olen puhunut omassa blogissani PCO:sta mutta minulle lääkärit sanoivat että pelkästään munasarjani ovat PCO:sta kärsiviä eli PCOS-diagnoosia en saanut. Minulla menkat alkoivat vasta 15-vuotiaana, olivat alusta asti epäsäännölliset (pillerit toki auttoivat asiaa) ja olen oppinut vasta viime aikoina tunnistamaan ovulaation. Mutta ihme kyllä olen pitkistä ja epäsäännöllisistä kierroista huolimatta tullut luomusti raskaaksi, tosin lopputulos ei ole ollut hyvä... Mitä tulee noihin muihin oireisiin niin tunnistan itsestäni ainoastaan keskivartaloon kertyvän rasvan, en muita (ei aknea eikä liiallista karvankasvua) joten tästä syystä kai sain "pelkän" PCO-diagnoosin. Lapsettomuus on kuitenkin tässä se ikävin oire, kaikki muut ottaisin ilomielin vastaan. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta.. ei edes parta tuntuis missään jos vaan ei olis tätä lapsettomuutta :( Onni, ettei sulla oo muita oireita <3 Toisaalta pelkät pco-munasarjat saa jo ihan tarpeeks paskaa aikaseks :/
   Tääkin on niin ihmeellistä, että pco:sta/pcos:sta kärsiviä lapsettomia on niin monenlaisia.. toiset tulee heti raskaaks ja saa lapsen, toiset raskautuu ja saa keskenmenon, toiset ei raskaudu millään :/

   Poista
 3. Miksi/miten PCO(S) muuten vaikeuttaa raskaaksi tuloa? Monet ovat kysyneet, enkä ole osannut vastata muuta kuin tuon epäsäännöllisen kierron, enkä sitäkään ele osannut perustella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm.. mahtava kysymys :O Multakin on tätä kysytty ja änkytykseks on menny.. Itselläni tietty oviksen puute on aika iso syy, mutta en osaa mitään yleismaailmallista vastausta antaa. Osaako joku muu kertoo? :D

   Poista
 4. Hei kanssakärsijät. Olen vastavalmistunut insinööri ja painin itsekin PCOS:n kanssa (virallinen diagnoosi kahdeksan vuotta sitten, yksityisellä). Minua on pitkään harmittanut se kuinka tiedot hoidoista ja niiden tuloksista ovat jääneet pienimuotoisiin ja paikallisiin tutkimuksiin, tai haudattu lääkeyritysten arkistoihin. Työtä vailla päätinkin lähteä tutkimaan asiaa ja aloitin sen tekemällä avoimen, kansainvälisen kyselytutkimuksen. Haluaisitko auttaa minua sen toteuttamisessa? Sinusta ei tallenneta tutkimuksessa henkilötietoja ja tuloksia käsitellään anonyymisti ihmisryhmittäin. Tavoitteenani on saada tuhat vastaajaa, jonka jälkeen käsittelen tulokset tilastollisesti ja julkaisen ne kaikkien saataville nettiin. Linkki tutkimukseen alla:
  http://goo.gl/forms/XnkZFbndFv
  Kiitos paljon!

  VastaaPoista
 5. Ohhoh, tää oli ihan kuin mun elämästä! Ihan samat kokemukset niin menkkojen, nuvaringin, painon, ihon ja karvoituksen suhteen. Jotenkin ankeeta, mutta samalla huojentavaa, etten ole näiden oireiden kanssa ainoa maailmassa. Annoit toivoa, kiitos siitä.

  VastaaPoista

Ilahtuisin kommentistasi ❤️